Magdalena Willibald-Sedlmeier

Magdalena Willibald werd geboren op 29 mei 1898 in Esting in het district Fürstenfeldbruck.1WTA Selters i.T., DOK 15/06/49; WTA Selters i.T., gegevensverzameling, Willibald, Magdalena; ZZ-Willibald, Magdalena Martin, St-K 741.

Slachtofferbewijs uit 1949 van Magdalena Willibald
Slachtofferbewijs uit 1949 van Magdalena Willibald. (Historisch archief Wachttorengenootschap Selters in Taunus/Duitsland)

Als gedoopte katholiek liet ze zich in 1926 samen met haar man Martin uit de katholieke kerk uitschrijven en keerden ze zich tot de leer van de Bijbelonderzoekers. In het gebied Bad-Tölz nam het echtpaar Willibald deel aan de vergaderingen van de geloofsgemeenschap en verbreidde ook de religieuze leer. In 1936 trok de familie naar München. De zoon van Magdalena en Martin, die in 1921 was geboren, groeide wegens krappe woonomstandigheden bij zijn grootmoeder op. Hun toen 9-jarige dochter Magdalena bleef bij haar ouders en werd opgevoed in de leer van de Bijbelonderzoekers. Zij liet zich in augustus 1943, terwijl haar moeder reeds in St.-Lambrecht gevangen zat, dopen.

Familie Sedlmeier met Magdalena als kind (datum foto onbekend)
Familie Sedlmeier met Magdalena als kind (datum foto onbekend). (Historisch archief Wachttorengenootschap Selters in Taunus/Duitsland)

Magdalena Willibald verspreidde in de tijd van het nationaalsocialisme uitgaven van het tijdschrift ‘De Wachttoren’ onder de Getuigen van Jehovah en werd samen met haar man op 3 december 1942 in haar woning door de Gestapo gearresteerd. In het proces van 1943 werd ze vrijgesproken, maar vervolgens niet vrijgelaten. In plaats daarvan werd ze door de Gestapo naar het concentratiekamp Ravensbrück gestuurd, waar ze registratienummer 35.027 kreeg.2WTA Selters i.T., brief van Willibald, Magdalena, 09-01-1945.

Brief van Magdalena Willibald aan haar man
Brief van Magdalena Willibald aan haar man. (Historisch archief Wachttorengenootschap Selters in Taunus/Duitsland)
Telegram aan Magdalena Willibald uit 1944
Telegram aan Magdalena Willibald uit 1944. (Historisch archief Wachttorengenootschap Selters in Taunus/Duitsland)

Haar man werd aangeklaagd op verdenking van ‘Wehrkraftzersetzung ’ [ondermijning van de militaire kracht; opmerking vertaler]. In tegenstelling tot zijn vrouw werd hij, na een jaar voorarrest, uit de gevangenis ontslagen.

In mei 1943 werd Magdalena op transport gesteld naar het kamp St.-Lambrecht.  Over haar tewerkstelling aldaar is niets bekend.

Na haar bevrijding ging ze via Klagenfurt naar Weyern. Daar meldde ze zich op 20 juni 1945 bij de Britse bezettingsmacht die haar een verblijfsvergunning tot 27 juli 1945 uitreikte. Vervolgens reisde ze naar Salzburg. Tot 27 augustus bleef ze daar in het vluchtelingenkamp, waar ze haar wens om naar haar geboortestreek Beieren terug te keren schriftelijk te kennen gaf.3WTA Selters i.T., DOK 27/08/45. Wanneer Magdalena Willibald in München aankwam, is niet bekend.

Op 28 april 1953 werd haar de status verleend van religieus vervolgingsslachtoffer van het naziregime.4WTA Selters i.T., DOK 15/06/49, persoonsbewijs nr. OB.-1681-.

Lees verder →