Paula Johanna Auerbach-Uhlig
Paula Auerbach werd geboren op 14 november 1896 en was afkomstig uit het Saksische Eppendorf bij Flöha.
In 1925 leerde ze de leer van de Ernstige Bijbelonderzoekers kennen en ze liet zich een jaar later op 30-jarige leeftijd dopen.1WTA Selters i.T., gegevensverzameling Uhlig, Paula Johanna; WTA Selters i.T., DOK 05/02/37. Ze werkte als thuiswerkster toen ze op 27 november 1936 werd gearresteerd. Ze werd op 18 maart 1937 door de bijzondere rechtbank in Freiburg bij Chemnitz veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Dit haalde de plaatselijke krant:
‘Weer “Bijbelonderzoeker” voor bijzondere rechtbank. Leden van de Internationale Vereniging van Ernstige Bijbelonderzoekers moesten zich voor de bijzondere rechtbank verantwoorden omdat ze, ondanks het verbod op hun vereniging, de organisatie tot juli 1936 in Flöha en omgeving in stand hielden en hun eveneens verboden orgaan “De Wachttoren”, verder colporteerden. […] De op 14 november 1896 geboren Paula Johanna Uhlig uit Eppendorf werd veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf. […] De verdachte(n) werd(en) in november van dit jaar gearresteerd en bevindt/bevinden zich sinds december in voorarrest. […] Uit de vonnissen blijkt dat al veel “Bijbelonderzoekers” door de rechter veroordeeld zijn, omdat ze koppig bleven volharden in hun staatsvijandige fanatisme. Het gerecht moest concluderen dat de straffen nooit tot verbetering leiden maar tot doel hebben deze niet voor rede vatbare mensen een tijdlang van de gemeenschap te isoleren, de voortzetting van hun activiteiten te verhinderen en anderen af te schrikken.’2WTA Selters i.T., PER 19/03/37.
Aan het eind van 1937 werd Paula op transport gesteld naar het concentratiekamp Moringen. Op 21 februari 1938 werd haar naam toegevoegd aan een lijst van politieke gevangenen die van het concentratiekamp Moringen naar Lichtenburg werden overgeplaatst.3Het dossiernummer van het bureau van de staatspolitie over Paula Uhlig luidde f 4-5117/36 C (WTA Selters i.T., DOK 21/02/38). Ook Alwine Blöbaum bevond zich op transport naar dit concentratiekamp. Vermoedelijk plaatste men Paula in het midden van mei 1939 over naar het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück, waarmee de verschrikkelijkste tijd van haar gevangenschap begon. Na zes jaar in verschillende concentratiekampen werd Paula naar het concentratiekamp St.-Lambrecht gestuurd. Daar werd ze uiteindelijk bevrijd door het Britse leger.
Na haar bevrijding trouwde Paula Uhlig met Arthur Auerbach.
Lees verder →