Maria Floryn-Hernalsteen

Maria Floryn werd op 1 september 1901 in Molenbeek/Brussel geboren.

Kamppas concentratiekamp Ravensbrück van Maria Floryn
Kamppas concentratiekamp Ravensbrück van Maria Floryn. (Historisch archief Wachttorengenootschap Kraainem/België)

Met haar man Léon Floryn verhuisde ze naar Tervuren. Maria liet zich op 15 juli 1939 als Getuige van Jehovah dopen. Haar echtgenoot behoorde eveneens tot de geloofsgemeenschap. Hij werd al op 8 juni 1941 door de Gestapo gearresteerd.1WTA Kraainem, Hernalsteen-Floryn, Maria, database; repatriëringskaart; WTA Kraainem, Floryn, Célestin, verslag over zijn moeder, 22-11-1995.

Nadat België door de Duitsers bezet was, verrichtte Maria haar predikingsdienst ondergronds. Ze richtte een kleine groep van geloofsgenoten op in Antwerpen, die daar het geloof op riskante wijze probeerde te verbreiden. Voor haar predikingsdienst maakte ze een ondervest waarin ze een bijbel, vijf brochures en drie originele tijdschriften kon verbergen.

Ondervest om lectuur in te verbergen. (Historisch archief Wachttorengenootschap Kraainem/België)
Kinderen van Maria Floryn (foto vermoedelijk van 1942)
Kinderen van Maria Floryn (foto vermoedelijk van 1942). (Historisch archief Wachttorengenootschap Kraainem/België)

Op 23 mei 1942 werd Maria door de Gestapo opgepakt en gearresteerd. Haar beide kinderen, zes en tien jaar oud, werden aan hun lot overgelaten. Bovenop de psychische pijn om haar kinderen kwamen de lichamelijke mishandelingen in de gevangenis van de staatspolitie van Aken. Op 11 november van hetzelfde jaar werd Maria naar het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück gedeporteerd. Ze kreeg daar registratienummer 14981 en werd aan blok 12 toegewezen, waarin zich Duitse, Poolse en Nederlandse Jehovah’s Getuigen bevonden. In Ravensbrück werd ze ingedeeld bij werkzaamheden buiten het kamp.

Toen Maria in mei 1943 naar het kamp St.-Lambrecht werd overgeplaatst, had haar man Léon al een hele reeks concentratiekampen meegemaakt. Van concentratiekamp Natzweiler had men hem naar Stutthof overgeplaatst, en daarna werd hij naar het concentratiekamp Dachau gedeporteerd.2Léon Floryns registratienummer was 46.522 (WTA Selters i.T., DOK 08/01/44). Begin januari 1944 zond hij vanuit Neu-Ulm Unterfahlheim een brief aan zijn vrouw Maria in het kamp St.-Lambrecht. Uit deze brief blijkt dat Léon in het buitenkamp van Dachau in een SS-meubelmakersschool moest werken.3WTA Selters i.T., DOK 08/01/44.

Brief van Léon Floryn aan Maria Floryn uit concentratiekamp Dachau
Brief van Léon Floryn aan Maria Floryn uit concentratiekamp Dachau. (Historisch archief Wachttorengenootschap Kraainem/België)

Maria werd in St.-Lambrecht voor de schoonmaak van het kampgedeelte en de kamer van de SS-bewaakster ingezet. Ook was het haar taak de tegelkachels te stoken. Bovendien breide ze vrijwillig een trui voor kampcommandant Schöller.4PA, interview Huisman, Gerdina, 15-10-2002; interview Hoogers-Elbertsen, Jans, 16-10-2002.

Op 9 mei 1945 bevestigde Pirker, de burgemeester van St.-Lambrecht, de bevrijding van Maria Floryn uit het concentratiekamp. Op haar terugreis nam Maria vermoedelijk in Klagenfurt afscheid van haar Duitse en Poolse geloofszusters en reisde via Udine, Verona en Bolzano naar Dornbirn, waar ze op 21 juni 1945 aankwam.

Ontslagbewijs St.-Lambrecht van Maria Floryn
Ontslagbewijs St.-Lambrecht van Maria Floryn. (Historisch archief Wachttorengenootschap Kraainem/België)

De verdere route voerde haar naar Mulhouse, Parijs en Lille. Aangekomen in haar vaderland België, reisde ze via Tournai en Brussel naar Tervuren, waar ze ten slotte op 29 juli 1945 aankwam. In maart 1950 werd haar de status van politiek vervolgde door het naziregime toegekend.5WTA Kraainem, Hernalsteen, Maria, Carte de Prisonnier Politique. Maria bezocht St.-Lambrecht nog een keer en keerde naar de plaatsen terug waar ze voor dwangarbeid was ingezet. In 1986 stierf Maria Floryn in het ziekenhuis in Leuven.

 

Slachtofferbewijs van Maria Floryn (uit 1950)
Slachtofferbewijs van Maria Floryn (uit 1950) (Historisch archief Wachttorengenootschap Kraainem/België)

 

Slachtofferbewijs van Léon Floryn (uit 1948)
Slachtofferbewijs van Léon Floryn (uit 1948). (Historisch archief Wachttorengenootschap Kraainem/België)


Lees verder →